fredag 15 september 2017

Furste av Norden

Välkommen till Norden år 1500! Kristian II - Tyrannen - var huvudfigur i den strid om Norden som kom att forma oss ända till i dag, femhundra år senare.


Populärhistoria av högsta halt” tycker Per Magnusson på tidskriften DAST: “Det är inte ofta man får läsa historiska biografier som är skrivna på så vacker och målande prosa som i historikern Erik Petersons Furste av Norden. Hans intressanta utviktingar är ännu mer grädde på moset. “

"Den bästa jag läst av alla historiska böcker jag så gärna dras till. Du kommer att bli lika hänförd som jag om du läser Furste av Norden." skriver Jakob Carlander i Corren.

Spännande som en äventyrsroman” skriver Göran Kastlund i Dalademokraten: “Peterson belyser både samhällsliv, maktförhållanden och ekonomi, under den här tiden, det blir alltså inte bara spänning utan en ingående och livfull historielektion.”

“Furste av Norden står i positiv bemärkelse starkt ut bokfloden av populärhistoriska böcker.” skriver Tommy Gunnarsson, Tidningen Kulturen: “Petersson är inte bara en mycket skicklig historiker, man anar också en skicklig prosaistisk begåvning i den populärhistoriska och faktaspäckade text han så skickligt arbetat fram.

“... påfallande välskriven, med en målande prosa som sveper in läsaren i en närmast skönlitterär narrativ rytm” skriver Dick Harrison i SVD: “Peterson gör dessutom fascinerande utvikningar om ämnen som sällan behandlats i våra historiska verk”

En ovanligt mångfacetterad bild” skriver Maria Waldenvik, Jönköpingsposten: “Erik Petersson använder sig skickligt av olika retoriska grepp när han bryter av med källkritiska analyser, personliga reflektioner och samtida paralleller.”
Följ med mig på en resa till ett annat Norden, innan staterna blev till. Möt en ung furste som får hela Nordens sammanhållning på sina axlar. "Furste av Norden" finns ute i bokhandeln och på 
Adlibris och Bokus.  

onsdag 30 augusti 2017

Furste av Norden över sundet


I fredags tog Fursten av Norden steget över Öresund. Intervjun om Kristian fick ett helt uppslag i den största danska tidningen Berlingskes helgtidning Weekendavisen.

Det var kulturredaktören Joakim Jakobsen som kom hem till mig i Linköping. Jag såg att han hade läst boken noga, för det var full med understrykningar och kommentarer i marginalen, och han hade många intressanta frågor. Den mest spännande var nog vad vi gick miste om genom att Kristian hamnade utanför historien.

onsdag 5 juli 2017

Sommar, Katarina Stenbock och Tyrannen

Vad hände efter Kristian? Under sommaren blir det forskning om en efterföljare till vår tyrann, ett ökänt ingifte i Torpa Stenhus och regementsformen hamnar under lupp. Mer föreläsningar om Furste av Norden kommer däremot till hösten. 

Det har blivit sommar – åtminstone i kalendern – och jag har alltid tyckt att det känns som en tid som passar både lika bra för avslut och som för en början. Under våren har det varit minst sagt spännande att komma ut och prata om Furste av Norden.

Efter föreläsningen på Skokloster, i det äldre slottet som kallas Stenhuset,
den 21 maj.

Det är en sådan kontrast mot när jag har suttit och skrivit på boken för mig själv till att komma ut och prata om den i radion, på föreläsningar och i bokhandlar på olika platser runtom i landet. För dig som är intresserad av att komma och lyssna kan jag redan nu meddela att det kommer mer möjligheter i höst – just nu har jag besök i Nässjö och på Historiska museet i Stockholm planerade, och det dyker säkert upp fler tillfällen. Exakta datum för det kommer inom kort så att man kan planera i tid.

måndag 29 maj 2017

Kristian har smugit sig in bland hyllorna på Pressbyrån

Jag har skrivit en artikel i Populär Historia om allas vår favoritkung Kristian Tyrann. 

Artikeln handlar om att komma till botten med vad han ville och vad som var hans egna, personliga drivkrafter. Hur kan man göra det? Jag försöker se på vad han gör och hur han själv beskriver läget i sina brev. Läs artikeln, eller, självklart ännu bättre: läs boken! :)

söndag 21 maj 2017

Furste av Norden på Skokloster

Idag har jag varit på Skokloster och pratat om Kristian. 

Trots att det var söndagseftermiddag och bra väder kom det runt 35 personer för att lyssna när jag skulle berätta om Furste av Norden.

Det var föreningen Skokloster slotts vänner som arrangerade och de har under våren haft en serie av föreläsningar som handlar om brytpunkter i historien, och där passar ju Kristians liv in perfekt. Från det att han som tjugoettåring kastades in i Nordens politiska tumult år 1502 levde han i tre decennier i en tid då utvecklingen stod och vägde.

Om det pratade jag i fyrtiofem minuter gånger två med en paus för kaffe emellan.