lördag 3 december 2016

Morgonpasset: Om Elizabeth II och "The Crown"

Idag pratade jag om drottning Elizabeth II av England på Morgonpasset i P3 (länk här). Det var spännande och annorlunda på två sätt - dels för att hon är den första hittills som jag pratat om som lever, dels för att hon är huvudfigur i en helt ny stor serie, "The Crown". 

Under 2016 har drottning Elizabeth varit aktuell främst genom att hon fyllde 90 år i april. Officiellt firades hennes födelsedag - som man brukar göra - i juni med storslagna festligheter i London.

Serien "The Crown", vars första säsong släpptes för några veckor senare, handlar framför allt om hennes första decennium vid makten - 1950-talet. Redan innan hon blev drottning hade hon gjort sig känd som en förebild.

En av de mest anmärkningsvärda sakerna hon gjorde var att hon i slutet av andra världskriget tog värvning och tjänstgjorde som mekaniker. Under slutskedet av kriget servade hon alltså lastbilar och andra fordon som den engelska armén behövde. När hennes far sedan avled 1952 fick hon tronen och den har hon nu haft längst av alla brittiska monarker - i drygt 64 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar