tisdag 27 december 2016

(video) Vad kan vi lära oss av historien?

Det sägs ofta att historia är viktigt – ja, så viktigt att det numera är obligatoriskt att läsa för alla på gymnasiet i Sverige – men mer sällan sägs varför det är viktigt. Just det är ämnet för den här artikeln. Vad kan vi ha historien till, eller vad är den bra för? 

Samtidigt som det ofta sägs att historia är viktigt finns det en utbredd misstro mot vad vi kan lära av historien. Jag får för mig att det handlar om att man har fel utgångspunkter till vad man kan använda historien till. Den är inte en instruktionsbok som bara går att kopiera direkt ur. Vi behöver inte fundera särskilt länge för att upptäcka att det är mycket i historien som vi inte vill uppleva igen.

Så, vad ska vi göra med historien?

Jag tror den första och kanske viktigaste saken historien påminner oss om är att ingenting varar för evigt. Även världsordningar som tycks vara stabila kommer förändras och gå under. Är det något som historien visar är det att saker och ting kommer bli annorlunda, men också att de kommer att bli det på ett oväntat sätt.

Det knyter an till nästa punkt, nämligen att man inte kan ta någonting för givet. En utveckling som tyckts trolig kan brytas eller ta en oväntad riktning. Ibland räcker det med en liten händelse eller att en person gör något vid en viss tidpunkt. Det är en lärdom inför framtiden att inte se en utveckling som given, bara för att den verkar vara mest trolig.

Nästa sak är den allmänmänskliga påminnelse som det innebär att läsa historia. Vi kan läsa och bli berörda av texter som skrevs för flera tusen år sedan just för att de människor som levde då stod inför problem som liknar våra egna, och som är sammanbundna med vad det innebär att vara människa. Över tid och rum kommer inte det att förändras särskilt nämnvärt, och det är både en ödmjukande tanke som påminner oss om att inte döma vare sig människor som levde förr eller människor i vår egen tid.

Den fjärde lärdomen är hur dagens förhållanden är skapade av historien. Allt som vi ser runtom oss, alltifrån varför städer ligger på särskilda platser, till varför ett visst styrelseskick gäller i ett visst land har historiska förklaringar. Utan att vända sig till historien kan det alltså vara svårt eller omöjligt att förstå vår egen omgivning och vi gör oss själva en otjänst genom att inte ta reda på vad som ledde fram till nuet.

Till sist visar historien också hur viktiga även små val som du och jag gör dagligen kan vara för utvecklingen. Det samhälle som vi vill leva i skapar vi från dag till dag, och det har människor gjort i alla tider. Vad makten bestämmer är obetydligt i jämförelse med vad vi själva tycker och står för och på det sättet kan vi – oavsett om vi tänker på det eller inte – forma framtiden och därmed på sikt historien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar